Lokalny catering
Coraz częściej instytucje publiczne próbują wykorzystywać lokalnych dostawców żywności w organizowanych przez siebie działaniach. Zyskiem bywa w takim przypadku oszczędność finansowa, ale także długofalowy efekt wsparcia lokalnego rynku. Lokalny catering może również dodać kolorytu organizowanym przez nas spotkaniom. Dzięki historiom związanym z miejscowymi potrawami oraz ludziom, którzy przygotowując posiłki, mają pracę, nawet proste potrawy uzyskują wymiar działania dla dobra świata. By znaleźć lokalny catering, warto zapytać miejscowych. Czasem będzie to nowo powstała spółdzielnia socjalna serwująca lokalne specjały, czasem zadziwi nas bogactwem stołu koło gospodyń wiejskich, zdarzą się też dobrze działające lokalne restauracje, hotele i gościńce. Warto poszukiwać lokalności jak najbliższej źródła: osób, które gotują na miejscowych imprezach, produktów pochodzących z okolicy – często choć nie mają jeszcze atestów ekologicznych, są bardziej „eko” niż te dostępne w sklepach. Dzięki lokalnemu cateringowi możemy próbować chronić nie tylko środowisko, ale i świat lokalnych tradycji.